Kradli, když řinčelo sklo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Kradli, když řinčelo sklo

Mladíci šli krást luxusní zboží.
Mladíci šli krást luxusní zboží. (Ilustrační foto ara)

Rozbít výkladní skříň obchodu, vlézt rychle dovnitř, popadnout, co se popadnout dalo – a honem zmizet. To byla zlodějská metoda trojice J. S. (21), I. D. (21) a M. Š. (23), která v roce 1965 řádila v Brně. Jejich cílem se staly poměrně zajímavé výlohy.

A to prodejen Domácích potřeb, Státního hudebního vydavatelství a Tuzexu. Pro mladší čtenáře: Tuzex byla před listopadem 1989 síť obchodů, kde se za valuty zahraničních měn nebo tuzexové poukázky (tzv. bony) dalo koupit západní zboží, které nebylo v běžné síti prodejen k dispozici. Název byl utvořen ze slov »tuzemský export «. Obchody sloužily k odčerpání zahraničních měn od obyvatel.

Zpátky k osudům tria zmíněných pobertů. Kradli tranzistorové přijímače, magnetofony a hodinky, celkem za více než 35 tisíc korun. Vykradli devět osobních vozidel, přičemž vznikla škoda 7000 korun, a vykrádali také školní šatny. Pro představu čtenářů – průměrná mzda u nás tehdy měsíčně činila 1453 Kčs. Ale všeho do času! Když chmatáky pozatýkala kriminálka bývalé Veřejné bezpečnosti, stanuli před prvoinstančním soudem. Ten poslal J. S. do basy na pět let, M. Š. na čtyři roky a I. D. na dva a půl roku. Odvolací Krajský soud v Brně pak přidal J. S. jeden rok navíc. Všechny tresty byly nepodmíněné.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.