Ukradli vodu z rybníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ukradli vodu z rybníka

Pachatelé poničili hráz rybníka Prosíku.
Pachatelé poničili hráz rybníka Prosíku.  (Ilustrační foto ara)

V posledních letech katastrofálního sucha stala se i voda předmětem krádeží. V pátek v noci upilovali neznámí pachatelé železnou tyč u stavidla rybníka Prosíka nedaleko Malešova u Kutné Hory a vypustili veškerou vodu na luka.

Tak začíná článek v regionálním tisku ze srpna 1935 nadepsaný Ukradli vodu z rybníka. Podle něj voda poškodila betonářské práce k náhonu mlýnu Dubina. Mlynář Klíma utrpěl škodu 2000 Kč, neboť vypuštěním rybníka přišel mlýn o lacinou hnací sílu na dlouhou dobu. „Celkovou škodu nelze ani dobře odhadnouti, protože Kutnohorsko trpí velkým nedostatkem vody, a tak se rybník v letošním roce asi těžko naplní a mlýn bude odkázán na dražší strojní pohon.

Kolem rybníka se sběhlo mnoho zvědavců, kteří zničili stopy pachatelů této neobvyklé krádeže. Četnická pátrací stanice z Kutné Hory nemohla proto použíti svého často se znamenitě osvědčivšího služebního psa Blanku,“ píše se v textu. Rybník Prosík a bývalý mlýn Dubina se nacházejí v místech, kde se 7. června 1424 zřejmě uskutečnila památná bitva u Malešova. Husitské oddíly pod velením Jana Žižky z Trocnova tam porazily vojsko svatohavelské koalice, jejímiž členy byli bojovníci pražského svazu a katolického landfrýdu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.