Paličovi bylo teprve devět let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Paličovi bylo teprve devět let

Hořelo v činžáku v Praze 9.
Hořelo v činžáku v Praze 9. (Ilustrační foto ara)

Mohutný požár vypukl dne 3. května 1984 v 9. patře obytného domu v osmém obvodu hlavního města Prahy. Do objasnění příčin jeho vzniku se obratem pustili jak kriminalisté bývalé Veřejné bezpečnosti, tak i vyšetřovatelé tehdejšího Svazu požární ochrany.

Specialisté brzy došli k závěru, že požár byl založen úmyslně. Zjistili, že plameny způsobily v činžovním domě škodu za 54 tisíce československých korun. Šlo o značnou částku vzhledem k tomu, že průměrný měsíční plat v civilním sektoru u nás tehdy činil 2875 Kčs. Šetření trvalo téměř dva měsíce, než se 1. července k založení požáru palič přiznal. Jak o den později referoval denní tisk, oheň měl na svědomí žáček (9) zvláštní školy z Prahy!

Vzhledem k jeho věku nebyl žhář samozřejmě trestně stíhán. Zvláštní školy vzdělávaly žáky s rozumovými nedostatky, pro něž se nemohli vzdělávat v základní a ani ve speciální základní škole. Byly zrušeny v roce 2005. Svaz požární ochrany sdružoval dobrovolné hasiče i hasiče z povolání a zajišťoval požární ochranu státu. Zanikl v roce 1992 rozdělením na Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a na Dobrovolnou požární ochranu Slovenské republiky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.