Kasaře usvědčila ztracená dýmka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kasaře usvědčila ztracená dýmka

Na místě činu vypadla pachateli dýmka.
Na místě činu vypadla pachateli dýmka. (Ilustrační foto ara)

Dva pachatelé nedokonaného pokusu o vyloupení nedobytné pokladny ve slovenském městě Šaľa byli počátkem prosince 1924 dopadeni a zatčeni. Třetímu se ovšem podařilo z místa činu uprchnout, přičemž na pronásledovatele při útěku střílel.

Zradila ho ovšem jeho dýmka s neobvyklým zdobením, jež mu při úprku vypadla z kapsy a podle níž vyšetřovatelé totožnost hledaného poberty zjistili. A tak i on skončil za mřížemi. Jak to bylo? List Československá republika dne 10. února uvedl, že dva kasaři lapení hned na místě se jmenovali Ondřej Schnitzer a Josef Tomovič. Stihli provrtat levou stěnu kasy, avšak víc už ne.

Identitu uprchlého kumpána po zatčení neprozradili. Místní občané ale poznali nalezenou dýmku. Patřila jistému Kašparu Ondrejkovi z Malého Bábu. A tak na něj byl vydán zatykač. Chmaták ovšem ze Slovenska zmizel do Maďarska, kde se cítil v bezpečí. Jenže – chyba lávky! Četníci v Šoproni, od místa loupeže ve městě nad řekou Váh vzdálené přes sto padesát kilometrů, o zatykači věděli. Uprchlého Kašpara Ondrejka sebrali a eskortovali ho československým kolegům na hranice. „Byl dodán do soudní vazby v Nitře,“ informoval denní tisk.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.