Boj se zloději cínu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Boj se zloději cínu

Kradli cín a prodávali ho pod rukou.
Kradli cín a prodávali ho pod rukou. (Ilustrační foto ara)

O krvavé bitce, která se odehrála počátkem prosince 1927 na silnici mezi Slezskou Ostravou a Bohumínem, referoval deník Československá republika dne 2. prosince zmíněného roku pod titulkem Boj se zloději cínu.

V článku se píše: „Obchodník se starým železem A. St. ve Slezské Ostravě poslal svého kočího Josefa V. a s ním i Josefa C. s jednospřežným vozem do Bohumína nakoupit staré železo. Kočí V. před jistou hospodou zastavil a za chvíli přinášel do vozu pytle cínu, se kterými pak ujížděli k Rychvaldu. Na cestě potkal je správec Hahnových pozemků p. Josef V. a žádal oba muže, aby zastavili. Kočí Josef V. seskočil a mezi ním a správcem V. rozpoutal se divoký boj, načež oba kočí prchli a vůz nechali stát na cestě. Zraněný správec musel vyhledat lékařskou pomoc a v nemocnici bude muset být operován. Rovněž kočí V. musel být dopraven do nemocnice.“ Tolik deník.

Zprávě lze rozumět tak, že oba kočí si na služební cestě, bez vědomí svého šéfa, v hospodě sehnali pod rukou kradený cín za účelem dalšího prodeje ve svůj prospěch. Správce V. jim chtěl jejich »nekalý kšeft« překazit. Jak kauza dopadla, dnes už nezjistíme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.