Posunovači kradli, parťáci hlídali | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Posunovači kradli, parťáci hlídali

Vykrádali nákladní vlaky.
Vykrádali nákladní vlaky. (Ilustrační foto ara)

Osmičlenná parta zaměstnanců Československých státních drah ve stanici Přerov se kromě plnění svých pracovních povinností zaměřovala také na vykrádání zaplombovaných vagonů. »Dušemi« těchhle lumpáren byli posunovači F. U. a M. D.

Šestice kumpánů v čele s vedoucím posunu F. K. (do bandy patřili dále posunovači O. M., J. Z., M. M., F. Š. a tzv. nádražní J. P.) po celý rok 1964 a ještě do května 1965 dělala dvojici chmatáků »zeď«. Neboli bedlivě hlídala kolejiště, aby F. U. a M. D. nebyli při »práci« rušeni. A ti dva se věru činili. Vyznali se v násilném otvírání zaplombovaných vozů, a tak se jim v popsaném období podařilo na přerovském nádraží vykrást 85 vagonů.

Kumpáni se pak postarali o odsun kradených předmětů do »bezpečí«. Každá písnička má ale konec a tak tomu bylo i s řáděním přerovské party. Soud jí to počátkem září 1965 všechno spočítal a vynesl tresty. Chmatáka F. U. poslal do kriminálu na 9 let. Pobertu M. D. na 7 let. O. M. vyfasoval 5 zamřížovaných roků, J. Z., M. M. a F. K. 4 roky. J. P. potrestal soud dvouletým p o b y t e m za katrem a relativně nejlépe z toho vyvázl F. Š. Tomu trestní senát vyměřil »jen« rok a půl basy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.