Kaskadér zemřel při natáčení filmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kaskadér zemřel při natáčení filmu

K nehodě došlo při natáčení filmu Případ mrtvého muže.
K nehodě došlo při natáčení filmu Případ mrtvého muže. (Ilustrační foto ara)

„Při natáčení filmu Případ mrtvého muže v obci Provodín, okres Česká Lípa, došlo ke smrtelnému zranění kaskadéra (35) z Prahy, který měl podle smlouvy skočit pod rozjetý nákladní automobil ve svahu,“ popisoval 10. srpna 1974 deník Rudé právo.

Na tragédii později vzpomínal jeden z nejzkušenějších českých kaskadérů Petr Jákl: „Kaskadér Jirka Plachý měl skočit v pískolomu pod přední kola nákladního auta. Ve filmu to mělo vypadat, že ho auto přejede. Měl jsem to tehdy dělat i já, ale měl jsem štěstí. Požadovali jsme, ať auto řídí náš kaskadér. Ale produkce byla proti. Dala přednost člověku, který je na prostředí pískolomu zvyklý.

Začaly zkoušky – pod kola se házela figurína a šofér vypadal zkušeně. Nikdy ji nepřejel. Pak přišlo finále. Točilo se na ostro, Jirka skočil, řidič strhl volant a vjel přímo na něj. Něco jiného byla zkouška oproti natáčení před kamerami. Bylo toho na něj moc, situaci nezvládl. Tehdy jsem měl chuť s kariérou kaskadéra praštit.“ Film Případ mrtvého muže byl v režii Dušana Kleina natočen podle nevyjasněné kauzy z 50. let minulého století. Hlavních rolí se zhostili Július Vašek, Jaroslav Moučka, Václav Mareš a Libuše Švormová.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.