Spor o dědictví řešil ohněm | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Spor o dědictví řešil ohněm

Muž zapálil vlastní dům.
Muž zapálil vlastní dům. (Ilustrační foto ara)

Psal se červen roku 1989, když se nevelkou vískou zvanou Očihovec poblíž Podbořan rozlehlo hlasité volání – hoří! Plameny totiž vyšlehly na půdě rodinného domku, který patřil jednomu ze starších místních obyvatel (58).

Na místo požáru vyrazili hasiči, dobovou terminologií řečení požárníci. Zasáhli poměrně rychle a včas, přesto však plameny napáchaly škodu ve výši zhruba 20 tisíc tehdejších československých korun. Pro představu čtenářů o vzniklé újmě – průměrný měsíční plat v civilním sektoru tehdy u nás činil 3170 korun. Vyšetřování příčin požáru přineslo pozoruhodné vysvětlení, o němž referoval denní tisk 17. června zmíněného roku.

Domek si zapálil sám jeho majitel. Dlouhodobě totiž vedl se svou vlastní dcerou spor o dědictví, který vyvrcholil v okamžiku, kdy to táta už zkrátka nevydržel. Vyšel na půdu, rozlil tam naftu a tu zapálil... Jak tehdy dopadlo trestní řízení a jak dopadlo řízení dědické, to už dnes známo není. Víska Očihovec, kde k události došlo, je částí obce Očihova v okrese Louny. Nachází se od ní asi 2,5 kilometru jihovýchodně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.