Dvakrát vykradli stejnou vilu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dvakrát vykradli stejnou vilu

Vila stála v Koperníkově ulici v luxusní části pražských Vinohrad.
Vila stála v Koperníkově ulici v luxusní části pražských Vinohrad. (Ilustrační foto ara)

Ctihodný doktor Lev Treulich, majitel vily v Koperníkově ulici na Královských Vinohradech v Praze, nezažíval 13. července 1927 právě šťastný den. Naopak. Jeho dům byl tehdy vykraden neznámými opovážlivými poberty.

Ti odcizili starožitné hodiny, dalekohled a jiné věci. Škoda byla značná – celých deset tisíc tehdejších korun. Pro lepší představu čtenářů – v těch časech museli dělníci na stokorunu pracovat zhruba 19 hodin. Například řemeslník si vydělal okolo 270 Kč týdně, dělnice v tabákovém průmyslu za stejný čas asi 170 Kč. Detektivové bezpečnostního oddělení se dali do pátrání po troufalých dlouhoprsťácích, leč s nulovým výsledkem.

A pak, v listopadu téhož roku, další rána. Vilu dr. Treulicha opět kdosi vykradl. Tentokrát zmizelo prádlo a šatstvo – škoda přes tři tisíce korun. Ovšem brzy se potvrdilo staré přísloví o džbánu a utrženém uchu. Na chmatáky počátkem prosince konečně došlo. Páni inspektoři nasadili želízka darebným O. S. a K. T. Oba byli bytem na Královských Vinohradech. Dne 3. prosince o tom referoval list Československá republika, který mimo jiné uvedl: „Věci zločinci rozprodali. Tyto byly částečně zabaveny a vráceny poškozeným. Oba byli dodáni do soudní vazby.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.