Velký průšvih neopatrných svářečů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Velký průšvih neopatrných svářečů

Svářeči napáchali obrovskou škodu.
Svářeči napáchali obrovskou škodu. (Ilustrační foto ara)

O skutečně mimořádný malér se počátkem září 1965 »postarali« nezodpovědní svářeči při výstavbě nové haly bývalého národního podniku Sportovní a technické potřeby v Novém Městě na Moravě. Psalo se o něm v celém tehdejším Československu.

Práce na stavbě haly už finišovaly, činili se montéři, spolu s nimi i svářeči. Bohužel, právě ti svou neopatrností způsobili rozsáhlý požár, který během pouhé půlhodiny celou halu totálně zničil. V denním tisku 3. září zmíněného roku mimo jiné stálo: „Hala postavená z lignátu (deskového materiálu používaného pro opláštění lehkých, montovaných staveb, konstrukční desky příček, podhledy, podložky pod elektroinstalační prvky atd. – pozn. red.) shořela do základů.

Požár byl zaviněn nedodržením bezpečnostních předpisů při autogenním sváření na zařízení ústředního topení.“ Oheň způsobil celkovou škodu ve výši 322 000 tehdejších korun, což byla v onom roce přímo ohromující suma. Vždyť například cena nového osobního vozu Škoda 1000 MB činila částku 44 000 korun. Jak byli nezodpovědní svářeči následně potrestáni, dnes už není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.