Zásah četníků v táboře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zásah četníků v táboře

Prasátko skončilo na rožni.
Prasátko skončilo na rožni. (Ilustrační foto ara)

Pozice kočovných Romů v období existence ČSR byla složitá. Kočování notně omezil v roce 1927 »zákon o potulných«. Nomádi se museli prokazovat speciálními legitimacemi s otisky prstů a do některých měst měli vstup zapovězen.

Ze zmíněného roku, a to ze 4. prosince, je zpráva deníku Československá republika, který psal: „V Sinemě, v jisté vzdálenosti od obce, rozbili svůj tábor. A stalo se náhodou, že zanedlouho obchodník Jan Lenděl z Košické Nové Vsi hnal tudy kolem na trh 72 kusů vepřového dobytka. Jedno prasátko v ceně as 1000 Kč vzpomnělo si náhle, že zaběhne si do lesa. A majitel obávaje se, aby se mu celé stádo nerozběhlo, nedbal o uprchlé zvířátko a hnal svůj brav dál.

Zatím však s prasátkem tím setkal se Ján Balogh a jeho milenka Regina Naďová, kterým se prý zželelo osudu prosincového zvířátka, a proto ze samé lásky se ho ujali, zabili a snědli v onom cikánském táboře. Záhy se tu však objevili četníci a párek právě po vepřových hodech zatkli.“ Tolik znění ironizující zprávy. O 31 let později, 17. října 1958, přijalo Národní shromáždění »zákon o trvalém usídlení kočujících osob«. Kočování tím bylo zakázáno.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.