Kasaři odtáhli s nepořízenou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Kasaři odtáhli s nepořízenou

Firma vyráběla mlýnské kameny.
Firma vyráběla mlýnské kameny.  (Foto ara)

Nepochybně s očekáváním bohaté kořisti se vloupali neznámí kasaři v noci na 2. ledna 1932 do kanceláří firmy Žižka v pražských Vysočanech. Ta se zabývala výrobou mlýnských kamenů. Čekalo je ovšem nemalé zklamání. V pokladně, do níž násilím pronikli, byla pouze jedna obálka. A v ní 411 korun.

Podle denního tisku z 3. ledna uvedeného roku si nezvaní noční »hosté« ve firemních prostorách otevřeli dveře kanceláří, a to tak, že použili přinesený paklíč. Potom se už nerušeně pustili do svého černého díla – otevřeli údajně nedobytnou pokladnu a pak je zřejmě čekalo hodně nepříjemné překvapení. Kasa totiž zela prázdnotou, nepočítáme-li už zmíněnou obálku se 411 korunami.

Pro představu čtenářů o tehdejší hodnotě československé měny stál počátkem 30. let minulého století litr mléka, kilogram chleba či mouky od 2 do 3 korun. Půllitr piva vyšel na 1,30 koruny. Vysavač se dal pořídit za 1500 korun a osobní automobil si mohli dovolit ti nejmajetnější za 18 000 korun. Vysočanští kasaři nepochybně očekávali velký, tisícový úlovek. Skutečný obsah kasy je musel notně znechutit. Vedení firmy v ní – ke smůle chmatáků – větší peníze uloženy nemělo. Proč v pokladně po útěku lupičů zůstala obálka se čtyřmi stovkami a jedenácti korunami k tomu, zůstalo záhadou. Buď si jí nevšimli, nebo jim taková suma nestála za řeč. Bezpečnostní oddělení pražské policie, takzvaná »čtyřka«, zahájilo vyšetřování případu a pátrání po pachatelích vloupání.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.