Při tancovačce okradl hostinského | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Při tancovačce okradl hostinského

Hostinský točil pivo a přišel o peníze.
Hostinský točil pivo a přišel o peníze. (Ilustrační foto ara)

Údělem hostinských při tanečních zábavách a veselicích bývá odnepaměti čepování piva. A je tomu tak dosud. Hostinský Vavřinec Bogner ze Sychrova u Hostouně na Domažlicku v červnu 1909 při tancovačce pilně čepoval – a pak pohřešil dvě stě korun.

Byl to pochopitelně skandál, který probíhající zábavu velice nepříjemně narušil. Případem se zabýval regionální týdeník Český západ vycházející v Plzni ve svém vydání z 15. července zmíněného roku. Psal doslova: „Při muzice okraden. V noci ze dne 29. na 30. června t. r. bylo odcizeno hostinskému Vavřinci Bognerovi v Sichrově u Hostouně ze stolu, kde čepoval pivo, 200 K. V hostinci tomto odbývala se právě taneční zábava a podezření padlo na čeledína Jiřího Hauera z blízké obce Malé Vonětice.“ C. k. četnictvo neváhalo a podomka zatklo. Byl pak eskortován k Okresnímu soudu v Hostouni. Zda byl Hauer skutečně usvědčen z krádeže dvou stovek a odsouzen, dnes už nezjistíme.

Ves Sychrov, kde k vylíčené zlodějně došlo a kterou naši předkové kdysi skutečně psali s měkkým »i«, se nachází v těsném sousedství městyse Hostouně tři desítky kilometrů od Domažlic.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.