Karlovým náměstím třeskl výstřel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Karlovým náměstím třeskl výstřel

Muž se zabil přímo na Karlově náměstí.
Muž se zabil přímo na Karlově náměstí.  (Ilustrační foto ara)

Překvapení chodci procházející toho listopadového čtvrtka roku 1910 Karlovým náměstím v Praze zůstali stát. Nedaleko od nich totiž třeskl výstřel. Jediný – další už se neozval. Byl to výstřel smrtící. Sebevrah si vpálil náboj do hlavy.

Hrůznou událost popisoval deník Čas 11. listopadu zmíněného roku pod titulkem Sebevražda pro nezhojitelnou nemoc takto: „Na Karlově náměstí zastřelil se ve čtvrtek neznámý muž asi 28letý. Sedě na lavičce, vpálil si ránu z revolveru do spánku. Mrtvola nešťastníka dopravena byla do českého pathologického ústavu.“

Pro pražskou c. k. policii to byl oříšek k rozlousknutí – kdo si to vlastně na největším pražském náměstí vzal život? U mrtvoly sebevraha bylo podle tisku nalezeno několik dopisů bez adres a soudní obsílka pro jistého Josefa K. ve Vysočanech. Právě ta byla pro detektivy stopou, která měla vést k vypátrání nešťastníkovy totožnosti. „Dle zápisků sebevrahových byla příčinou sebevraždy nezhojitelná nemoc,“ dodal deník Čas. Karlovo náměstí, kde k tragédii došlo, patří mezi největší náměstí v Evropě. Současný název po Karlu IV. má od roku 1848. Do té doby bylo nazýváno Dobytčí trh.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.