Loupil falešný kominík | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Loupil falešný kominík

Kominík štěstí nepřinesl, byl to podvodník.
Kominík štěstí nepřinesl, byl to podvodník. (Ilustrační foto ara)

Když u dveří bytu seniora (82) zazvonil v únoru 1973 cizí mladík, stařík otevřel. Příchozí prohlásil, že je pracovníkem kominictví a jde zkontrolovat funkčnost komínu. Domácí pán mu to uvěřil, ani nechtěl vidět žádný průkaz a mladíka pustil dovnitř.

Byla to chyba. Z falešného kominíka se totiž rychle vyklubal drzý lupič. Penzistu začal bít a uloupil mu všechny peníze z peněženky. Jeho kořist činila přesně 510 tehdejších korun. Dnes by se řeklo – celkem marginální suma. Jenže průměrná měsíční mzda v civilním sektoru u nás tenkrát činila 2164 Kčs a pro důchodce byla taková ztráta hodně citelná. Přepadení skončilo tím, že ničema natlačil svou oběť do kůlny a tam seniora zamkl.

Ovšem brzy se blýskli profesionální prací kriminalisté tehdejší Veřejné bezpečnosti z Jablonce nad Nisou. Podle denního tisku z 21. února toho roku loupeživého teenagera (17) záhy vypátrali a zatkli. Jak se dalo čekat kluk nikde nepracoval. Jaký byl jeho další osud, není známo. Hraničná, kde k události došlo, je částí Janova nad Nisou v okrese Jablonec nad Nisou. Nachází se v údolí Bílé Nisy na okraji Jizerských hor.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.