Čtyřem pytlák neutekl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Čtyřem pytlák neutekl

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Lesník, hajný a dva četníci měli v lednu 1911 v Liticích u Plzně hodně co dělat, aby zdolali, spoutali a do vazby dodali vzpurného pachatele lesního pychu Matěje B. (30). Lidové noviny potyčku a honičku popsaly 11. ledna zmíněného roku pod titulkem Honba za pytlákem.

Deník referoval: „Lesník František K. dopadl v sobotu pytláka s puškou Matěje B. Nastal zápas, B. udeřil lesníka kamenem do obličeje a kopl jej do choulostivého místa. Ohrožený lesník vytáhl revolver, ten mu ale nebezpečný pytlák vyrval z ruky. K. oblečený v těžký kožich nemohl se dobře brániti, proto zlotřilec utekl. Mezitím doběhl obecní hajný S. a oba se jali prchajícího stíhati. Náhodou blížila se četnická patrola – strážmistr a závodčí přidali se ke stíhání pytláka. Ten poblíž borské trestnice přeplaval řeku Radbuzu. Jeden četník přejel za ním přes řeku na loďce a pokračoval ve stíhání. Druhý spěchal po druhém břehu k litickému nádraží. Matěj B., vida četníka před sebou, znovu přeplaval řeku, ale padl přímo do náruče druhému četníkovi.“ Lesní zlodějna se toho večera pachateli nevyplatila. Promrzlému nasadil četník pouta a ničema skončil za mřížemi vazební cely. O tom, že ho čekal přísný soud a trest, není pochyb.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.