Strážník zatkl dvě zlodějky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Strážník zatkl dvě zlodějky

Služebná byla ve skutečnosti zlodějka.
Služebná byla ve skutečnosti zlodějka. (Ilustrační foto ara)

Plzeňský strážník Houška si podle regionálního týdeníku Český západ vedl v červenci roku 1909 velmi zdárně. Zatkl totiž hned dvě zlodějky, které okradly plzeňskou hostinskou Františku B.

Hostinská měla zjevně velkou smůlu při volbě domácího personálu. „Zdejším civilním strážníkem Houškou byla zatčena a do vazby k c. k. krajskému soudu v Plzni dodána Emilie D., 21letá, častokráte pro krádeže stíhaná a teprve před krátkým časem k šestiměsíčnímu žaláři pro zločin krádeže odsouzená,“ psal Český západ.

„Táž měla dle oznámení pí Františky B., hostinské v Plzni, u které byla zaměstnána, své zaměstnavatelce odciziti 2 blůzy v ceně 20 K. Tentýž civilní strážník zatkl dne 16. 7. i Annu K., 31letou služku, dříve též u pí B. zaměstnanou. A to pro podezření z krádeže různých věcí u pí hostinské v obnosu 140 K. spáchané. Také Anna K. byla dodána k c. k. krajskému soudu.“

Pojem »civilní strážník« označoval v časech Rakousko-Uherska agenta státní policie pohybujícího se na veřejnosti v občanském oblečení. Spisovatel Jaroslav Hašek ve svých Osudech dobrého vojáka Švejka zvěčnil »civilního strážníka « Brettschneidera.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.