Prohrál úspory a zastřelil se | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Prohrál úspory a zastřelil se

Štěstí v kartách mlynářský pomocník neměl.
Štěstí v kartách mlynářský pomocník neměl.  (Ilustrační foto ara)

Šok zažili počátkem prosince 1927 karbaníci v obci Chomýž na Kroměřížsku. Jeden z nich, Alois W., totiž hru o peníze nepřežil. O smutném případu referoval deník Československá republika 4. prosince zmíněného roku.

Co se v obci nacházející se asi pět kilometrů jihozápadně od Bystřice pod Hostýnem vlastně událo? Několik místních milovníků »čertových obrázků« se sešlo, aby si zahráli o větší peníze. Byl mezi nimi i mlynářský pomocník Alois W. Začal hrát v naději, že mu štěstěna popřeje a on si odnese do mlýna nějakou tu korunu, čímž si vylepší svou neveselou finanční situaci. Jenže kartibůh mu nebyl nakloněn.

Naopak. Takto psal zmíněný deník: „Alois W. prohrál všechny svoje úspory. Když pak v »gotýsku« u bankéře zmizela poslední koruna, W. náhle vytáhl revolver a zastřelil se ranou do srdce.“ Ve hře »gotýsek« (gotes, boží požehnání či plátýnko) hráči sázejí na jednu či více karet nalepených na plátně. Bankéř začne otáčet karty z promíchaného balíčku. První a druhá vyhrává vklad, třetí a čtvrtá dvojnásobek, pátá a šestá trojnásobek. Sedmá »haupttrefa« získává desetinásobek vkladu. Vklady na ostatní karty bere bankéř.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.