Noční řádění kasařů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Noční řádění kasařů

První pokladnu ukradli zloději z brusírny skla.
První pokladnu ukradli zloději z brusírny skla. (Ilustrační foto ara)

Z brusírny skla prosperující firmy Zahn & Göpfert v Květné u Uherského Brodu vynesli v noci na 16. února 1924 neznámí opovážliví chmatáci těžkou pokladnu. Odvezli ji do nedalekého lesa, tam kasu vypáčili a jistě se při pohledu dovnitř zaradovali.

Uvnitř totiž podle deníku Československá republika z 3. března zmíněného roku našli kasaři sumu ve výši 14 tisíc tehdejších československých korun, která následně zmizela i s nimi. O jak velkou škodu šlo, dokumentují dávné archivy – například v jihomoravské obci Vlčnov činil tenkrát roční (!) plat obecního tajemníka 1000 korun, plat obecního strážníka 800 korun a třeba školnice pobírala 500 korun za rok.

Pozoruhodný byl fakt, že pobertové v kase nechali bez povšimnutí cenné papíry, jež měly hodnotu 40 tisíc korun. „Po lupičích se pátrá,“ poznamenal deník. Za osm dní, v noci na 24. února, se zřejmě jiní lupiči vloupali do kanceláří okresní nemocenské pokladny v Jáchymově na Karlovarsku. I oni vnikli do ohnivzdorné kasy. Ovšem v lázeňském městě je čekalo trpké zklamání – v kase totiž nenašli ani jediný haléř. „Proto zmizeli s nepořízenou,“ podotkl deník závěrem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.