Vrah dostal provaz, oběšen nebyl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vrah dostal provaz, oběšen nebyl

Mlynář a mlynářka nechtěli dát svou dceru chudému nápadníkovi.
Mlynář a mlynářka nechtěli dát svou dceru chudému nápadníkovi. (Ilustrační foto ara)

Trest smrti oběšením. To byl verdikt, který 25. listopadu 1925 vynesl Nejvyšší soud v Brně nad železničním zřízencem Františkem R. (24). Ten 2. února téhož roku zastřelil čtyřmi ranami z revolveru v Kobeřicích u Brna svou milenku Irenu F.

Deník České slovo přinesl následujícího dne informaci, z níž citujeme: „R. zastřelil F., dceru mlynáře, která podle jeho tvrzení chtěla s ním společně zemříti, avšak podle tvrzení jiných se stykům s ním vyhýbala, a proto se jí pomstil. Jisto jest, že rodiče děvčete známosti bránili, jednak proto, že milenec pocházel z chudé rodiny, jednak proto, že nepožíval nejlepší pověsti a že z vojny si přinesl pohlavní onemocnění.

Při prvním přelíčení byl R. žaloby zproštěn a odsouzen toliko k pokutě 5 Kč, neboť podle poroty jednal ve střídavém pominutí smyslů. Při obnoveném líčení porotci odpověděli na otázku prosté vraždy 12 hlasy ano a na otázku střídavého po pominutí smyslů 7 ne a 5 ano. V důsledku toho byl vynesen rozsudek – trest smrti provazem. Obžalovaný nevyžádal si lhůty na rozmyšlenou a pevným hlasem prohlásil, že trest přijímá.“ František R. ovšem v seznamu osob popravených za dobu existence Československa uveden není. Patrně dostal milost prezidenta republiky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.