Živá pochodeň v továrně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Živá pochodeň v továrně

Dělnice pracovala ve fabrice na výrobu šamotu do kamen.
Dělnice pracovala ve fabrice na výrobu šamotu do kamen. (Ilustrační foto ara)

Titulkem Živá pochodeň v továrně uvedly Lidové noviny 27. ledna 1911 děsivou zprávu o smrtelném zranění mladé dělnice (18). Došlo k němu nedlouho před tím v Rakovníku, konkrétně v tamní továrně na výrobu šamotu.

List podrobně popisoval: „V šamotové továrně v Rakovníku přihodilo se v pondělí odpoledne hrozné neštěstí, jemuž patrně padne za oběť mladý lidský život. Jistá 18letá dělnice při práci přiblížila se blízko k rozžhaveným železným kamnům, od nichž jí chytila sukně. Dělnice ulekla se tak, že běžela dílnou ven, takže plameny průvanem sesílené zasáhly jí i vlasy připevněné celuloidovými hřebínky a vlásenkami.

Ve chvíli byla celá v plamenech. Přispěchavšími lidmi byly plameny teprve uhašeny a k nebohé povolán pokladniční lékař dr. Černý, jenž uznal zranění za smrtelné. Dal dělnici dopraviti do okresní nemocnice v Rakovníku.“ Jen zázrak by ovšem mohl pomoci tamějším lékařům strašlivě popálenou mladou dívku přece jen zachovat při životě. Šamot je žáruvzdorná hmota, používaná pro vyzdívky kamen a pecí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.