Co umí starý tlučhuba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co umí starý tlučhuba

Nepoctivec předstíral, že chce koupit statek.
Nepoctivec předstíral, že chce koupit statek. (Ilustrační foto ara)

Pod titulkem Co umí starý tlučhuba přinesl dne 14. února 1925 deník Československá republika zprávu o starším podvodníkovi. Ten ošálil rolníky i hostinské v okolí Stříbra na Plzeňsku o zhruba 25 tisíc tehdejších korun. Podle přízvuku pocházel z Chebska.

Nepoctivec zavítal počátkem února do obce Úlice a to s historkou o hodně bohatém vzdáleném příbuzném, jehož jménem on sám vystupuje. Dotyčný boháč by údajně rád pro svého synovce Rudolfa Z. z Nové Vísky u Bezdružic koupil v Úlicích statek. Místní rolníci neznámému kupodivu skočili na špek a podvodník získal příslib, že za milion a padesát tisíc korun k tomu může být obchod uzavřen.

Ze statku, o který šlo, cizí příchozí hned prodal dva vepře za 750 korun a vypůjčil si 120 korun s tím, že pojede do města, kde z banky vyzvedne příslušný obnos a za statek hotově zaplatí. V Úlicích už se ho ovšem nedočkali… Nakonec se ukázalo, že týž darebák napáchal v okolí Stříbra a na Plzeňsku podrazy za 25 tisíc Kč. „Podvodník je asi 70letý, malé, sešlé postavy, přihrblý, kulhá na levou nohu a je bezvousý. Na krku má žlutý šátek. Četnictvo po dotyčném pátrá,“ uvedl deník. Jak pátrání dopadlo, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.