»Světce« odvedla z pohřbu policie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

»Světce« odvedla z pohřbu policie

Muž narušil pohřeb.
Muž narušil pohřeb.  (Foto: ARA)

Za »svatého muže« se prohlásil v únoru 1931 soukromý úředník Jozef Janošík (35) z Bratislavy. A to na pohřbu zemřelého malého děvčátka (†3) z Vasovy ulice. O kuriózním případu psal deník Polední list 25. února zmíněného roku.

»Světec« se podle deníku vmísil na dvoře domu do řadícího se pohřebního průvodu s tvrzením, že právě on je nebesy přímo předurčen k projevu nad rakvičkou. Zarmoucení pozůstalí to ale viděli jinak, o řečnění cizího příchozího na hřbitově rozhodně nestáli, a tak na Janošíka zavolali policii. Tím pádem se »světec« nedostal ke hrobu, nýbrž v doprovodu uniformovaných strážců zákona zamířil do ordinace lékaře.

Ten po vyšetření zadrženého prohlásil, že soukromý úředník trpí »náboženským šílenstvím«. Policisté na základě tohoto konstatování zamýšleli dopravit Jozefa Janošíka do ústavu pro duševně choré. Pak se ale na jejich služebnu dostavila paní Janošíková, která se za manžela zaručila, a tak byl propuštěn do domácího ošetřování. Pohřeb malé holčičky se tím pádem obešel bez řečnění samozvaného »světce«. Nikomu z pozůstalých nechyběl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.