Podvodník zmizel i s dvacetikorunou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Podvodník zmizel i s dvacetikorunou

Zlatá dvacetikoruna skončila v rukou podvodníka.
Zlatá dvacetikoruna skončila v rukou podvodníka.  (Ilustrační foto ara)

O zlatou rakousko-uherskou dvacetikorunu ošidil podvodník František C. z Brna v listopadu 1910 hoteliéra v České Kamenici na Děčínsku. Nakukal mu, že je agentem vojenské pojišťovny, půjčil si od něj peníze, ubytoval se v hotelu a pak zmizel. Bez placení.

Případ popsaly Lidové noviny 29. ledna 1911: „V listopadu m. r. přijel do Kamenice v Čechách známý již podvodník František C., bydlící v Brně, Offermannově ulici. Ubytoval se v hotelu a představil se jako agent »Prvního ústavu, pojišťujícího službu vojenskou«. Hotelierovi řekl, že mu má pojišťovna poslati do jeho hotelu 20 K, a poněvadž prý se nemůže tak dlouho zdržeti čekáním na peníze, žádal ho, aby mu oněch 20 K zapůjčil, že si může peníze z pojišťovny nechati pro sebe.

Hotelier mu uvěřil, ale peněz z pojišťovny se nedočkal. Podal proto oznámení na C. pro podvod. Upozorňujeme obecenstvo na tohoto podvodníka, jenž už do svého řemesla zasvětil také své syny Josefa a Františka, mnohokráte již trestané podvodníky.“ Zlatá dvacetikoruna byla vydaná v roce 1894 a ražená Rakouskou mincovnou za vlády Františka Josefa I. Tyto mince se dnes získávají jen zřídka. Proto je velmi vyhledávají sběratelé i investoři.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.