Gang zlodějů rozprášen | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Gang zlodějů rozprášen

Mladíci přespávali ve starých lodích.
Mladíci přespávali ve starých lodích.  (Ilustrační foto ara)

Třináctičlennou partu mladých zlodějů a flákačů, mezi kterými byli dokonce i dva žáci základní školy, vypátrali a pozatýkali počátkem léta 1964 pražští příslušníci tehdejší Veřejné bezpečnosti. Informoval o tom denní tisk dne 8. července zmíněného roku.

List Rudé právo psal: „Většina ze zadržených nepracovala, nocovala v lodích podél Císařské louky, na Vyšehradě i jinde. Peníze na nákup potravin, kuřiva, lihovin a na hru v karty získávali krádežemi ponejvíce v Praze 1, Praze 2 a Praze 5. Příležitostné krádeže mladíci páchali na plovárnách. Na kontě měli několik vloupání do kabin. Rovněž kradli peníze a cenné předměty ve školách, podnicích, úřadech, nemocnicích, v prázdných kancelářích, šatnách a čekárnách. Někdy odnášeli odcizené věci, např. šatstvo, domů, rodiče se o to ale nezajímali.“

Zvláštní pozornost věnoval deník dvěma klukům školního věku: „Ani u nich se škola nezajímala, proč nechodí do vyučování a jak tráví čas. Páchání trestné činnosti umožňovaly zadrženým rovněž podniky, úřady a ostatní instituce nedostatečnou péčí o bezpečí svěřeného veřejného majetku i o ochranu osobního vlastnictví občanů.“ Jedenáct mladých kriminálníků čekal soud. Dvou školáků se ovšem, vzhledem k jejich věku, trestní stíhání netýkalo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.