Krávu prodal statkářce zloděj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krávu prodal statkářce zloděj

Kráva představovala obživu celé rodiny.
Kráva představovala obživu celé rodiny. (Ilustrační foto ara)

Rolník B. z obce Baška na severní Moravě toho mrazivého lednového dne roku 1911 jen bezmocně spráskl ruce. Kdosi mu ukradl jedinou krávu, živitelku celé rodiny. Stračena zmizela a nikdo netušil, kdo, kdy a kam ji mohl odvést.

Pak se ale na rolníka B., jak 31. ledna uvedeného roku napsaly Lidové noviny, usmála paní Štěstěna. Ukázalo se totiž, že statkářka V. v tři kilometry vzdálené osadě Bahno si pořídila novou dojnici. A hle, byla to právě ztracená Stračena pana B. Paní statkářka vypověděla, že kravku koupila od neznámého muže. Netušila, že je to drzý zloděj. Požadoval za dobytče 240 rakousko-uherských korun. A protože paní B. měla v tu chvíli na hotovosti jen dvě stovky, »prodejce « velkoryse svolil, že pro zbývajících 40 korun si ještě přijde.

Jistěže, už ho nikdo neviděl...

Kravka se vrátila zpět do chléva rolníka B. v Bašce, paní statkářka přišla o dvě stokoruny a nezbylo jí než věřit, že opovážlivého pobertu dopadne četnictvo. Zda ho opravdu polapilo, není známo. Zmíněná osada Bahno je dnes městskou částí Frýdku-Místku a nachází se v jižní části města. Rozkládá se nedaleko silničního tahu spojujícího Frýdek-Místek a Frýdlant nad Ostravicí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.