Pokus o vraždu člena PS VB | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pokus o vraždu člena PS VB

Příslušníci Pomocné stráže VB nosili na rukávu pásku.
Příslušníci Pomocné stráže VB nosili na rukávu pásku.  (Ilustrační foto ara)

Ač byl velmi mladý, přesto už měl za sebou mladík (19) z východního Slovenska v roce 1986 dva soudní procesy a dvojí trest. To mu ovšem zdaleka nestačilo. Na konci listopadu uvedeného roku totiž pobodal v obci Krompachy člena Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti.

K vražednému pokusu došlo v obci Krompachy, okres Spišská Nová Ves. O případu referoval deník Rudé právo, aniž by k osobě pachatele uvedl cokoli bližšího, kromě věku a kriminální minulosti. K útoku nožem došlo večer na krompašském náměstí. Opilý teenager se vypotácel z hospody, a když viděl člena PS VB, označeného příslušnou páskou, vytáhl kudlu a vícekrát muže bodl. Způsobil mu těžké zranění.

Podle tisku byl pro pokus o vraždu vzat do vazby, přičemž u soudu musel kvůli útoku na veřejného činitele počítat s přísným trestem. PS VB byla organizace působící u nás v letech 1952 až 1990 při udržování veřejného pořádku. Člen PS VB měl ve volném čase pomáhat Veřejné bezpečnosti. Nepobíral pravidelný plat, existovaly ale odměny. Nosil na rukávu civilního oděvu v době služby pásku s označením PS VB. Organizace zanikla po listopadu 1989.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.