Na Olšanech řádili vykradači hrobů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na Olšanech řádili vykradači hrobů

Z Olšanských hřbitovů si udělali zloději svou pokladničku.
Z Olšanských hřbitovů si udělali zloději svou pokladničku. (Ilustrační foto ara)

O vykradačích hrobů se píše a hovoří hlavně v souvislosti se starým Egyptem. Vykukové, kteří se na hřbitovech snaží o vlastní obohacení, se ale najdou i u nás. Na podzim 1967 řádila banda vykradačů na Olšanských hřbitovech v Praze.

Olšanské hřbitovy jsou největší v našem hlavním městě. Hrobů i honosných hrobek je tam nepočítaně... A právě na ně se zaměřili zlotřilci, kteří na Olšanech bezostyšně rušili klid mrtvých. V hrobech hledali především zlato. V několika případech se jim to skutečně podařilo. Celkově napáchali škodu za zhruba 8000 tehdejších československých korun.

Pro představu čtenářů – průměrná měsíční mzda v ČSSR tenkrát činila 1574 korun. Dne 10. října zmíněného roku přinesl deník Rudé právo zprávu, podle níž se pražské kriminálce tehdejší Veřejné bezpečnosti podařilo vypátrat, zatknout a usvědčit hlavního organizátora (20) olšanských hřbitovních zlodějen. Poté přišli detektivové ještě na další čtyři mladíky, a dokonce i jednu dívku. Všechny čekal samozřejmě soud.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.