Trest smrti vykonán | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Trest smrti vykonán

V Československu se trest smrti prováděl výhradně oběšením.
V Československu se trest smrti prováděl výhradně oběšením. (Ilustrační foto ara)

Vynesený rozsudek stanovující trest smrti oběšením byl vykonán dne 18. října 1966 nad Jiřím K. (†30) z Chomutova. Státní popravčí ukončil život odsouzeného vraha a lupiče ve věznici Pankrác v Praze 4. Denní tisk o tom informoval o den později.

Podle rozsudku zločinec v září předešlého roku surově zavraždil druha své matky, zmocnil se jeho peněz i hodinek a z místa činu zmizel. Na šibenici poslal Jiřího K. trestní senát Okresního soudu v Chomutově. Odsouzený se proti tomuto verdiktu odvolal ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, který ale verdikt soudu první instance svým usnesením plně potvrdil. Obhajoba Jiřího K. se ještě obrátila na Nejvyšší soud ČSSR, ovšem ani tam neuspěla.

Poslední možností, jak odvrátit výkon absolutního trestu, byla žádost o milost adresovaná prezidentu republiky Antonínu Novotnému. Ten ale, zcela podle očekávání, žádosti nevyhověl. V Československu byl trest smrti prováděn výlučně oběšením. Výjimku tvoří období německé okupace, kdy se užívaly i jiné formy trestu, například gilotina. Trestní zákon z roku 1950 připustil jako další formu provedení trestu smrti zastřelení, ovšem pouze v období »zvýšeného ohrožení státu«. V praxi však nebyla tato možnost nikdy použita.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.