Ovčí masakr pod Malou Pol'anou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Ovčí masakr pod Malou Pol'anou

Ovce se vrhly ze skály.
Ovce se vrhly ze skály. (Ilustrační foto ara)

Celkem 212 ovcí uhynulo počátkem listopadu 1986 v rokli pod Malou Pol'anou na severním Slovensku. Poplašené ovce se tam zřítily ze srázu poté, co stádo napadla smečka vlků. Pastýřům se naštěstí nestalo nic.

O nešťastné události informoval deník Rudé právo 5. listopadu uvedeného roku. Jak napsal, k vlčímu útoku došlo u obce Malá Franková, když pastevci převáděli stádo přes horský masiv k nočnímu ustájení. Celková škoda, která při masakru domestikovaných přežvýkavců vznikla, činila 210 tisíc tehdejších československých korun. Za tyto peníze se tenkrát daly koupit dva relativně luxusní vozy značky Škoda 130 Rapid, k tomu jedna skromnější Škoda 120, a ještě by deset tisíc korun zbylo.

Malá Franková, v jejíž blízkosti k události došlo, je slovenská obec v okrese Kežmarok. Nachází se v údolí Spišské Magury nad Frankovským potokem. Spišská Magura je pohoří na severu naší sousední země. Nejvyšším vrcholem je Repisko (1259 metrů nad mořem) v jihozápadní okrajové části pohoří. Severní a západní část Spišské Magury tvoří státní hranice Slovenska s Polskem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.