Loupežným vrahem byl 16-letý čeledín | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Loupežným vrahem byl 16-letý čeledín

Vrah se vloupal do komůrky výměnkáře.
Vrah se vloupal do komůrky výměnkáře. ( Ilustrační foto ara)

Toho lednového dne roku 1911 se městečkem Chropyní na Kroměřížsku a okolím rozlétla děsivá zpráva. Kdosi tam na statku zavraždil výměnkáře J. Č. (†90). Z jeho světničky zmizely všechny stařečkovy uspořené peníze.

Případ začalo podle Lidových novin z 26. ledna uvedeného roku okamžitě vyšetřovat c. k. četnictvo z místní stanice a ještě v den spáchaného mordu mělo vraha a lupiče v jedné osobě pod zámkem. Pachatelem obou zločinů byl mladičký čeledín (16), kterého hospodář přijal do služby teprve před deseti dny. Zlotřilý mladík si dobře vyčíhal, jak to na statku chodí, a pochopil, že nejsnáze by se mohl zmocnit cizích peněz v komůrce výměnkáře J. Č.

Tam také vpadl, starce zavraždil a oloupil. Četníci ovšem odcizené peníze u mladého vraha našli a z mordu i loupeže ho poměrně snadno usvědčili. Zapírání mu nijak nepomohlo, naopak – u soudu mu následně přítížilo. Navíc se ukázalo, že ničema se nechal od hospodáře najmout do služby na cizí knížku. Zlotřilce po soudním procesu čekalo zcela jistě i vězení. Výměnkářem byl v těch časech obvykle původní hospodář, který předal statek svému synovi, dceři či jinému dědici a žil z toho, co si tzv. »vymínil«. Nový majitel statku byl povinen mu poskytovat ubytování, jídlo a někdy i peníze podle smlouvy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.