Služce vykradli kufr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Služce vykradli kufr

Kufr nebyl v úschově v bezpečí.
Kufr nebyl v úschově v bezpečí. (Ilustrační foto ara)

Služka Františka M. z Prahy II si na jaře 1924 uschovala u paní Anny H. ve Vršovicích svůj uzamčený kufr a koš. Měla za to, že tím svůj majetek dobře zaopatřila. Poměrně brzy však zjistila svůj velký omyl – kdosi jí totiž kufr i koš vykradl.

Fanynka tím přišla o prádlo, šatstvo a látky, vše za úctyhodných 1500 tehdejších československých korun. O jakou škodu šlo, dokumentuje například obecní kronika obce Vlčnov na Hodonínsku – roční plat obecního strážníka s definitivou činil 800 Kčs, místní školnice 500 Kčs. Kauzu samozřejmě začala vyšetřovat policie. Anna H., jež měla služčino vlastnictví ochránit, byla zdrcena.

První podezření totiž padlo samozřejmě na ni! Ona ale zlodějkou nebyla. Jak dne 5. března zmíněného roku uvedl deník Československá republika, policejní detektivové brzy zjistili, že kufr a koš nepozorovaně vykradli manžel Anny H. Josef, obchodní sluha, a jeho kumpán, dělník Karel N. Ti také odcizené věci obratem prodali, a to matce Karla N. Většinu z nich u ní policie ještě našla, takže byly vráceny poškozené Františce. A dva odhalené dlouhoprsťáky pochopitelně čekal soud.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.