Zajíc v umrlčí komoře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Zajíc v umrlčí komoře

Na zaječí pečínce si nakonec hrobník nepochutnal.
Na zaječí pečínce si nakonec hrobník nepochutnal. (Ilustrační foto ara)

Úsměvný případ, který se stal na hřbitově v Nedvědicích na Brněnsku, popsaly Lidové noviny dne 7. ledna 1911. Místní hrobník František Č. se tam dostal do nepěkného maléru, když si v márnici schoval upytlačeného zajíčka.

Podle listu se v okolních nedvědických lesích konal po Novém roce, a to za hojné účasti lovců, hon na zajíce. Jeden vyplašený ušák se vyřítil ze svého úkrytu a spásu před smrtícími broky hledal mezi hroby na místním hřbitově. To ovšem býložravec netušil, že se tím sám dostal do nečekané pasti. Neboť hrobník František Č. si ho všiml.

Zajíce praštil, tím ho zabil, schoval si ho do umrlčí komory a těšil se, jak rodině nabídne chutnou pečínku. Leč − chyba lávky! Přes hřbitovní zeď totiž počínání hrobaře pozoroval jeden řádný, závistivý občan. Všeho nechal a spěchal na místní četnickou stanici, aby to, co viděl, sdělil zatepla c. k. mužům zákona. Uniformovaný četník pak vyrazil neprodleně na hřbitov a v márnici upytlačeného ušáka skutečně našel a hrobníkovi ho úředně odebral. Místo pečínky teď zdrceného Františka Č. čekalo trestní oznámení, soud pro spáchaný polní pych a možná i pár dnů basy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.