Převozník stíhán za smrt školáka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Převozník stíhán za smrt školáka

Neštěstí se stalo v Ústí nad Labem.
Neštěstí se stalo v Ústí nad Labem.  (Ilustrační foto ara)

Dravý proud největší české řeky Labe může být za jistých okolností hodně nebezpečný. Přesvědčili se o tom v květnu 1989 pasažéři lodi mířící na druhý břeh, jež se převrhla. Jeden z nich, školák (†11), nehodu nepřežil. K tragédii došlo v Ústí nad Labem.

Tak o tom referoval deník Rudé právo dne 30. května zmíněného roku. Převozník (43) s největší pravděpodobností nedocenil rizika spojená s plavbou po dravém říčním toku. Nechal na svou loď nastoupit devět osob, mezi nimiž byl i už uvedený chlapec. Podle deníku se uprostřed řeky loď, kterou lodník nezvládl plně kormidlovat, náhle převrátila, všechny osoby přítomné na palubě spadly do vody a začaly tonout.

„Přes okamžitou pomoc vyhlídkové lodi se nepodařilo nalézt chlapce, který zmizel pod hladinou. Ostatní tonoucí byli zachráněni,“ psal list. Vyšetřovatel bývalé Veřejné bezpečnosti v Ústí nad Labem pak zahájil stíhání nerozvážného lodníka, a to pro »trestný čin obecného ohrožení«. Jak byl muž nakonec potrestán, není známo. Ovšem žádný trest už nemohl vrátit život zbytečně utopenému dítěti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.