Zloděj vykradl Myslbekův ateliér | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zloděj vykradl Myslbekův ateliér

Josef Václav Myslbek byl prominentní český umělec.
Josef Václav Myslbek byl prominentní český umělec. (Ilustrační foto ara)

Drzý neznámý zloděj, nepochybně obratný a fyzicky zdatný, se v noci na 11. ledna 1911 vloupal do ateliéru profesora Josefa Václava Myslbeka v budově c. k. Akademie výtvarného umění v Praze VII. Musel předtím zdolat tři metry vysokou zeď na straně Královské obory.

O vloupání informovaly Lidové noviny hned druhého dne. Psaly: „Zloděj vymáčkl okno pracovny, vlezl dovnitř a vypáčil všechny zásuvky stolu profesora Myslbeka. Ukroutil rameno plynového vedení, vyrazil výplň ve dveřích a vnikl do pokoje sousedícího s atelierem, kde rovněž vypáčil stůl. Jakou kořist nedalo se doposud zjistiti, neboť profesor Myslbek jest churavostí upoután na lůžko a nemohl přijíti do atelieru.“ Způsob vloupání vedl pražskou policii k domněnce, že pachatelem může být jistý Josef Pospíšil. „Ten už jedenkráte vloupal se do budovy c. k. Akademie umění,“ poznamenaly Lidové noviny.

J. V. Myslbek (†73) byl nejvýznamnější tuzemský sochař 19. století. Působil na Uměleckoprůmyslové škole a později na Akademii výtvarných umění, kde založil sochařský ateliér. Vyučoval celou plejádu význačných českých sochařů.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.