Žebrák zbil dva strážníky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Žebrák zbil dva strážníky

Tulák se posilnil alkoholem.
Tulák se posilnil alkoholem. (Ilustrační foto ara)

Sotva v lednu 1911 opustil brány vězení Okresního soudu ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku, už zase ztropil výtržnost. Kdo? Tulák Václav R. z Ledenic u Českých Budějovic. K incidentu došlo v sousedním Mezimostí nad Nežárkou.

Tam chuďas zbil hned dva místní strážníky! Lidové noviny tento případ dne 21. ledna zmíněného roku pěkně »rozmázly« a oba muži zákona měli nemalou ostudu. List psal: „Ihned, jakmile se ocitl na svobodě, šel R. do Mezimostí, kde v podroušeném stavu občanstvo obtěžoval žebrotou. Když ho obecní strážník Papež vyzval, aby žebroty zanechal, vrhl se R. na něho, vytrhl mu šavli a zbil jej.

Totéž učinil i druhému strážníku Polmanovi, když ten přišel svému kolegovi na pomoc.“ Mužům zákona museli vypomoci náhodní chodci. Opět Lidové noviny: „Teprve za přispění několika lidí podařilo se R. přemoci a znovu do vězení ve Veselí dopraviti.“ Současné Veselí nad Lužnicí vzniklo dne 1. ledna 1943 spojením tohoto města právě s Mezimostím nad Nežárkou. Mezimostí je od té doby označováno jako místní část Veselí nad Lužnicí II.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.