Loupež překazil školníkův syn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Loupež překazil školníkův syn

Lupiči chtěli vykrást magistrátní kasu v pražském Karlíně.
Lupiči chtěli vykrást magistrátní kasu v pražském Karlíně.  (Ilustrační foto ara)

Pozorný syn školníka z karlínského reálného gymnázia překazil počátkem února 1934 vyloupení magistrátní pokladny. Jeho zásluhou padli do rukou pražských strážníků notoricky známí kasaři Karel S. a Miroslav J. dřív, než se stačili ke kase vůbec přiblížit.

Případ popisoval dne 3. února zmíněného roku list Venkov s podtitulem lidový deník. Psal: „V noci na včerejšek se pokusili dva kasaři Karel S. a Miroslav J. z Hořovic na Berounsku, kteří mají zakázanou Prahu, vykrásti pokladnu magistrátního úřadu v Karlíně. Oba kasaři se do zakázané Prahy opakovaně vraceli a zde páchali krádeže. V pokladně magistrátní úřadovny očekávali »slušnou kořist«.

Vnikli v noci do budovy karlínské reálky, která zahradou sousedí s úřadovnou, ale počínali si tak, že vzbudili školníkova syna.“ Ten se zachoval naprosto správně a rozvážně. „Nestrhl poplach, ale zavolal strážníky, kteří oba kasaře dopadli dříve, nežli se dostali k pokladně, ve které bylo asi 8000 Kč na hotovosti a několik vkladních knížek,“ pokračoval Večer. Oba pobertové samozřejmě skončili za mřížemi a čekal je soud. A jelikož měli zakázanou Prahu, nemohli před trestním senátem počítat s žádnou polehčující okolností...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.