Patnáctiletá utekla s komediantem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Patnáctiletá utekla s komediantem

Mladý herec dívku přesvědčil k útěku z domova.
Mladý herec dívku přesvědčil k útěku z domova. (Ilustrační foto ara)

Skandál netušených rozměrů vypukl počátkem prosince 1910 v Bílsku ležícím tehdy na severní výspě Rakousko-uherské říše. Jistý Haller, pouhý chorista tamějšího německého divadla, odjel tajně z města. Ale nebyl sám!

Haller totiž zmizel s dcerou (15) jednoho z nejvýznamnějších místních měšťanů. Ta s divadelníkem podle všeho odjela z romantické lásky, a tudíž dobrovolně, přesto však byl skutek hodnocen jako únos nezletilé a po stopách dvojice se vydaly c. k. četnictvo i policie. Zničený dívčin otec považoval aféru za nejtěžší možnou potupu své rodiny.

„Pokud jest známo, odjeli do Bohumína. Protože Haller neměl peněz a dívka nevzala si s sebou také žádné peníze, soudí se, že daleko se nedostanou,“ uvedly 7. prosince zmíněného roku Lidové noviny. Pokud byla tato informace správná, urazili milenci na svém útěku sedmdesát kilometrů. Zda byli dopadeni, není známo. Bílsko-Bělá (polsky Bielsko-Biała) je dnes město v jižním Polsku ve Slezském vojvodství. Vzniklo spojením Bílska a Bělé v roce 1951. Souměstí rozděluje řeka Bělá, jež je historickou hranicí mezi Těšínským Slezskem, kam patří Bílsko, a Malopolskem, jehož součástí je Bělá.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.