Výstřely ve vykřičeném domě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Výstřely ve vykřičeném domě

K tragédii došlo v podniku tragédii došlo v podniku pochybné pověsti.
K tragédii došlo v podniku tragédii došlo v podniku pochybné pověsti. (Ilustrační foto)

Dva výstřely se ozvaly v noci na 16. září 1909 v pochybném podniku madam A. R., oficiálně v kavárně, na plzeňské Roudné. První ranou zastřelil mladík Č. (†19), takto vojín legendárního pluku č. 35, nevěstku Marii K. Druhou pak sám spáchal sebevraždu.

Týden poté, 23. září, se o případu rozepsal regionální týdeník Český západ. Autor zprávy se sám pasoval do role přísného mravokárce. Rozhořčeně referoval: „Madam A. R., jak jsme se doslechli, provádí prý i »obchod bílým masem« za hranice. Odporným dojmem působilo, když tato ženská, která má největší podíl na smutném konci Marie K., snažila se vynutiti několik slov nad rakví zastřelené a tuto rakev líbala.“ Pisatel článku se pak jakožto neúprosný moralista pustil obecně do problematiky už tehdy bující prostituce, když uvedl: „Příčinou vražd a sebevražd v poslední době jest nepořádný život. Různé ty místnosti, v nichž utrácí se peníze, zdraví, štěstí rodinné i životy, měly by býti bez pardonu pozavírány. A všelijaké ty ničemné »madam«, které těží ze smyslnosti lidské a zotročují padlé oběti nízké vášně, nepatří jinam než na šibenici.“

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.