Policistovi nadával do velbloudů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policistovi nadával do velbloudů

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Noční výtržnosti se dopustil počátkem prosince 1910 na brněnském Jakubském náměstí opilý mladík, který vyšel ze zábavního podniku Chat noir. Když ho hlídkující policista napomenul, mládenec se mu vysmál. Tituloval ho německy: „Sie Kamel (vy velbloude)!“

O události informovaly Lidové noviny 3. prosince zmíněného roku. Muž zákona se rozzlobil a vyzval rušitele nočního klidu, ať se legitimuje, a chtěl po něm vědět, kde je zaměstnán. „Ein deutscher Hochschüller, Sie Kamel (německý vysokoškolák, vy velbloude!),“ opáčil dotyčný povýšeně. Ale nejen to! Drzoun pokračoval: „Überhaupt der ganze Stadtrat sind Kamel (vůbec celá městská rada jsou velbloudi)!“ A jak reagoval strážce zákona na urážku městského magistrátu? „Policajt se schlíple odšoural na svoje stanoviště. Kdyby si něco podobného dovolil student český, netřeba podotýkati, co by následovalo,“ uzavřel list. Buršácký spolek (Burschenschaft) byl spolek vysokoškolských studentů německé národnosti. Členové se označovali jako buršáci (Burschen). U nás začaly být tyto spolky zakládány po roce 1848, od roku 1859 i v Brně. Vystupovaly ostře protičesky a úřady jim často ustupovaly. Zato český tisk aktivity buršáků často tepal.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.