Velká loupež medu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velká loupež medu

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Pod titulkem »Chtěli se míti také dobře« informovaly brněnské Lidové noviny 29. prosince 1909 o opovážlivé vloupačce do včelína nadučitele Viktora Jeřábka v Obřanech. Došlo k ní během štědrovečerní noci. Značná škoda činila 150 rakousko-uherských korun.

Podle listu darebáci vykradli pět úlů a v Obřanech na Brněnsku a také v širokém okolí dobře známého včelaře Jeřábka navíc připravili o pět rojů včel, které během vloupání zničili. Nebylo vyloučeno, že zlotřilost uskutečnili někteří bývalí žáci přísného pedagoga. „Krádež medu zpozorována byla teprve na druhý den dopoledne. Nalezené stopy vedly směrem k Soběšicím, ztratily se však nedaleko obřanského lesíka v zamrzlé zemi. Po mlsných zlodějích zahájilo četnictvo úsilovné pátrání,“ psaly Lidové noviny. Kdo byl nadučitel? V dokumentech Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR čteme: „Starými zákony rakouskými byly pojmenovány osoby pověřené řízením obecných škol řídícími učiteli, a to v Čechách, nebo na Moravě nadučiteli. Titul nadučitel byl zrušen po vzniku Československa v roce 1919.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.