Pobertova smůla – potkal detektiva | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Pobertova smůla – potkal detektiva

Detektiv měl štěstí jako Brno!
Detektiv měl štěstí jako Brno! (Foto ara)

Neznámý darebný mladík měl, aspoň ze svého pohledu, nehoráznou smůlu. Sotva v Brně ráno 15. ledna 1911 vykradl výkladní skříň Antlova hodinářství v Kobližné ulici, potkal náhodně kolem procházejícího detektiva. Za pár chvil už se ocitl v moci c. k. justice.

Kuriózní případ popsaly Lidové noviny o den později. Jak vylíčily, chmaták kolem sedmé hodiny ranní otevřel zvenčí výkladní skříň obchodu známého brněnského hodináře a klenotníka Antla, rychle popadl několik prstenů z nového zlata a upaloval pryč. V blízkosti nikde nikdo, a tak si dlouhoprsťák zřejmě myslel, že se mu zlodějna náramně vydařila. Při svižné chůzi směrem pryč z Kobližné ulice snímal z prstenů cedulky s cenami, které odhazoval na zem. Jeden prsten mu přitom upadl a zazvonil o dlažbu chodníku.

Přesně v té chvíli se k pobertovi blížil náhodný chodec, který slyšel cinknutí prstýnku, což upoutalo jeho pozornost. Světe, div se... Tím kolemjdoucím byl detektiv brněnské policie. Jakmile muž zákona uviděl poblíž poházené cenovky od prstenů, hned konal svou povinnost. Zaskočeného mladíka legitimoval, vzápětí ho, jak se říká, sebral a odvedl ho rovnou do budovy soudu. Tak tomu se říká smůla…

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.