Lupiči přepadli a postřelili kněze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Lupiči přepadli a postřelili kněze

Lupiči si vyhlédli faru, kde chtěli loupit.
Lupiči si vyhlédli faru, kde chtěli loupit.  (Ilustrační foto ara)

Před porotním soudem v Moravské Ostravě se v únoru 1931 zodpovídali ze spáchaných zločinů Štěpán S. (28) a Augustin J. (25). Prokurátor je obžaloval z loupežného přepadení i jiných vážný deliktů.

Oba zlotřilce poslala ostravská porota bez váhání do kriminálu. Deník Polední list dne 28. února zmíněného roku o jejich řádění psal takto: „Dne 16. 7. minulého roku vnikli maskováni večer do farní kuchyně v Třinci a se zbraní v ruce chtěli oloupiti faráře J. Olszaka. Ten se bránil a při obraně byl postřelen.

Když potom kostelník zazvonil u dveří na zvonek, lupiči se ulekli a prchli. Byli později dopadeni na polských hranicích. Ve věznici ostravského vyšetřovacího soudu probourali zeď, kudy se chtěli dostati na svobodu, úmysl tento se jim však nezdařil.“ A jak oba ničemy konkrétně potrestal ostravský porotní soud? Opět citujeme z Poledního listu: „Dnes byli oba uznáni vinnými, a ježto již dříve byli oba trestáni, byl Štěpánu S. vyměřen trest 12 a Augustinu J. 6 let těžkého žaláře, postem zostřeného.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.