Pole skrývalo hrozivý arzenál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pole skrývalo hrozivý arzenál

V poli se skrývala munice.
V poli se skrývala munice. (Ilustrační foto ara)

S neuvěřitelným nálezem se v říjnu 1967 obrátil na bývalou Veřejnou bezpečnost v Českém Krumlově traktorista z třiatřicet kilometrů vzdáleného Horního Dvořiště. Při vláčení pole totiž odhalil zakopaný celý zbrojní arzenál z druhé světové války.

Podle tisku z 14. října uvedeného roku si překvapený muž za volantem všiml, že mu v bránách uvízla hlavice německé pancéřové pěsti! Když se rozhlédl kolem sebe po rozvláčeném lánu, zůstal stát v šoku. Na první pohled bylo vidět množství nábojů do pušek a ručních granátů. S vláčením byl samozřejmě konec. Traktorista nechal stroj s bránami na poli a upaloval k nejbližšímu telefonu volat na služebnu VB.

Muži zákona obratem vyrazili směr Horní Dvořiště a nechyběl pyrotechnik Správy VB z Českých Budějovic. Výsledek propátrání celého pozemku byl doslova dechberoucí – 150 ručních granátů, stejný počet rozbušek, 12 hlavic pancéřových pěstí a na 30 kilogramů puškových i kulometných nábojů. Celou zbrojnici na poli zakopali koncem druhé světové války ustupující hitlerovští vojáci. Veškerý arzenál odborně zlikvidovala pyrotechnická služba VB.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.