Žárlivý tulák ubodal četníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Žárlivý tulák ubodal četníka

Mrtvola ležela ve stohu.
Mrtvola ležela ve stohu. (Ilustrační foto ara)

Během noční obchůzky přišel 25. listopadu 1894 o život četník František J. (†29) u obce Trnovany, tehdy pojmenované Turn, na Teplicku. Vrah ho u stohu slámy doslova zmasakroval a pak zmizel.

Národní listy přinesly hrůzný popis vraždy: „Mrtvola byla hrozně zohavena, jedna ruka byla sečnými ranami skoro uražena, celá tvář kryta byla hlubokými sečnými ranami a lebka mrtvoly byla hluboko proťata. Na prsou nalezena hluboká rána, zasazená bajonetem.“ Vyšetřování ukázalo, že četníka zavraždil tulák Antonín K. Ten nocoval ve stohu, kde ho František J. našel a pokusil se ho zatknout. To se mu nepodařilo, tulák byl silnější, takže četníka přemohl a bestiálně usmrtil. Zjistilo se, že Antonín K. udržoval známost s pradlenou Annou F. z Teplic. Ta si ale začala románek právě s četníkem Františkem J. Oběma před svědky tulák sliboval pomstu a smrt. Četníka skutečně zabil. Vypátraný a usvědčený vrah dostal u soudu v Litoměřicích dvacet let těžkého žaláře, zostřeného každý měsíc postem a vždy 25. listopadu temnou komorou. Podle rakousko-uherského práva nemohl být poslán na šibenici, »ježto byl pro zločin krádeže, po vraždě spáchaný, odsouzen krajským soudem v Mostu na 8 měsíců do žaláře a trest tento si již odbyl.« Tak to aspoň uvedly Národní listy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.