Kapsáři dorazili na olympiádu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kapsáři dorazili na olympiádu

Kapsáře lákaly cizí peněženky.
Kapsáře lákaly cizí peněženky. (ilustrační foto ara)

Pětadvacet mezinárodních kapsářů pozatýkala pražská kriminálka pod vedením legendárního vrchního revírního inspektora Jaroslava Kinkora v červenci 1927. Dlouhoprsťáci skončili v chládku dřív, než stačili v Praze ukrást první peněženku.

O znamenitém výkonu pánů detektivů informoval deník Večerní list 8. července 1927. V Praze se tehdy konala rozsáhlá akce nazvaná Dělnická olympiáda a ta přilákala do naší metropole »největší kapsářská esa« z řady zemí. Kriminalisté v čele s vrchním revírním inspektorem Kinkorem dopadli podle zmíněného deníku kromě tuzemských chmatáků také »dva Italy, řadu Poláků, několik Vídeňáků a jednoho Řeka«. Večerní list dále popsal proceduru, která polapené zloděje čekala: „Nyní se zjišťuje, kde co tito vzácní ptáčkové ve světě provedli.

Budou předáni tamním bezpečnostním úřadům.“ Šéf detektivů Jaroslav Kinkor si vysloužil lichotivé označení »vždy elegantní lord pražské kriminálky«. Náměty pro své povídky u něj čerpal spisovatel Karel Čapek a právě Kinkor zasvěcoval do tajů kriminalistického umění i další pozdější legendu naší vyšetřovačky, majora Jaroslava Zahrádku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.