Vedoucího zabil soustruh | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vedoucího zabil soustruh

Muž nedodržoval u soustruhu bezpečnostní pravidla.
Muž nedodržoval u soustruhu bezpečnostní pravidla.  (Foto: ara)

Vlastní smrt zavinil v září 1969 muž (†50), vedoucí provozovny okresního podniku místního hospodářství v Zákupech na Českolipsku. Při práci se soustruhem nedodržel striktní předpis o bezpečnosti práce – a to se mu stalo osudným.

O tragédii informoval denní tisk 20. září 1969. Podle jeho zprávy nešťastník, jehož povinností jakožto vedoucího bylo mimo jiné i dohlížet na dodržování stanovených předpisů a nařízení v provozovně, se v blízkosti běžícího soustruhu sehnul. Chtěl z podlahy posbírat rozházené matky. V té chvíli ho do hlavy udeřila dva centimetry silná kovová tyč, která se při soustružení ohnula. Těžce zraněný muž během převozu do osm kilometrů vzdálené českolipské nemocnice bohužel zemřel. Neštěstí vyšetřovala kriminální služba okresní správy bývalého Sboru národní bezpečnosti v České lípě. Jak na místě zjistila, k porušení předpisu o bezpečnosti práce došlo tím, že »u soustruhu nebyl použit stojan«. Na tento fakt ovšem vedoucí provozovny bohužel nedbal a nenařídil odstranění závady. Doplatil na to vlastním životem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.