Četníka zmasakrovali bodákem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Četníka zmasakrovali bodákem

Bodák patřil do výzbroje četnictva.
Bodák patřil do výzbroje četnictva.  (ilustrační foto ara)

S rozbitou hlavou, s hrudí proklátou bodákem a s posekanou rukou zemřel 12. srpna 1880 v lese u Dianabergu na Tachovsku četnický závodčí Anton G. (†37). Už druhého dne kolegové zvlášť surově usmrceného četníka jeho vrahy dopadli a zatkli.

Jak 15. srpna 1880 napsal deník Národní listy, Antona G. přepadli brusiči Karel Z. a Jan K. při náhodném setkání v lese, kde četník vykonával obchůzku. K vraždě použili četníkovu výzbroj, pušku zahodili do oplocenky. Karel Z. se tak závodčímu pomstil za půlroční pobyt v kriminálu, kam se dostal za krádeže právě přičiněním Antona G. Oba zločinci se u okresního soudu v Přimdě, kam je četníci eskortovali, k vraždě přiznali. Soud oba ničemy poslal na šibenici, ovšem Karel

Z. těsně před popravou dostal císařskou milost a rozsudek mu byl změněn na doživotí. Poprava Jana K. se konala v Chebu v lednu 1881 za účasti stovky diváků. Provázel ji skandál, o nějž se »postaral« kat Piperger. Ten slíbil několika zájemcům zajistit přístup na popraviště, za což vybíral »vstupné« do vlastní kapsy. Když to prasklo, musel popravčí peníze vrátit. Zklamaní lidé se k šibenici nedostali a popravčího čekalo nepříjemné disciplinární řízení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.