Matka a miminko uhořely na půdě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Matka a miminko uhořely na půdě

Nemluvně zemřelo i s matkou.
Nemluvně zemřelo i s matkou. (Ilustrační foto ara)

Dvě lidské oběti si vyžádal požár, který 4. července 1927 vypukl v rodinném domku v obci Střížov na Olomoucku. Uhořela v něm mladá žena Ludmila V. (†21) i se svou maličkou dceruškou Evženií (†2 měsíce).

Hrůznou událost popsal denní tisk 8. července 1927. Podle jeho informací zhoubný požár vypukl zhruba půl hodiny před půlnocí. A to na půdě domku, kde v té době na seně nocovali František a Ludmila V. se svými dvěma dětmi. Přístřeší rodině bezdomovců poskytl nájemce domku A. P. Ze zprávy tisku nevyplývá, jak požár vznikl ani kdo ho zavinil. Jisté bylo, že když se František V. probudil ze spánku, „celá půda a okolí už byly v plamenech“. Vyděšený muž popadl své starší dítě a vrhl se i s ním do plamenů. S děckem v náruči se mu pak podařilo seskočit z půdy na dvorek, aniž by někdo utrpěl zranění. Předpokládal, že manželka se také probudila a zachrání sebe i dcerku. „Jeho žena se však nevzbudila a stala se obětí plamenů. Zemřelo v nich i nemluvně,“ uvedl tisk. Zda byl někdo v souvislosti s požárem a smrtí dvou lidí trestně stíhán, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.