Chalupník umlátil četníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Chalupník umlátil četníka

V chalupě prý manželé přechovávali »rozličné podezřelé lidi«.
V chalupě prý manželé přechovávali »rozličné podezřelé lidi«. (ilustrační foto ara)

Velitele četnické stanice ve Velvarech na Kladensku, strážmistra Františka K. (†41), zavraždil v noci z 16. na 17. listopadu 1875 v sousední obci Ješín chalupník Ondřej B. (51). Ke zločinu došlo u jeho domku a vrahovi pomáhala manželka Anna B. (45).

Případu se věnoval list Posel z Prahy. Strážmistr osudné noci vešel do chalupy manželů B., kteří tam občas přechovávali »rozličné podezřelé lidi«. Živý už se na četnickou stanici nevrátil. Podle výpovědi Anny B. se četník nechoval právě tak, jak je dnes vyžadováno od mužů střežících zákon. Jejího muže měl bít pažbou ručnice. Tu pak našli četníci, kteří velitele hledali, zakopanou vedle strážmistrovy mrtvoly u domku.

Podle pitevní zprávy a podle rozsudku byl František K. ubit 17 ranami. Smrt nastala »otřesením mozku a zakrvácením«. Vraha, který strážmistra oloupil o zlaté hodinky, tři prsteny, boty, tašku a také služební šavli, zatklo četnictvo až v Praze. Pražský porotní soud poslal Ondřeje B. na šibenici, jeho ženě uložil překvapivě nízký trest – tříměsíční žalář. Přihlédl k tomu, že měla osm dětí. Císař pak udělil vrahovi milost a trest mu byl změněn na dvacet let káznice. Ondřej B. si ho odseděl v proslulých Kartouzech u Jičína.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.